HTML

Okuláré

Friss topikok

Címkék

2006 október 23-a hiteles története

2016.10.08. 15:03 Warga Marcell

 

2006_okt1.jpg

 

2006 őszén nyilvánosságra került az akkori miniszterelnök az év tavaszán, speciális „őszinteségrohamában” elhangzott beszéde. A felszólalás nyilvánosságra került részletei miatt 2006 szeptemberében tüntetéssorozat kezdődött, melynek során a tiltakozók birtokukba vették a Parlament előtti Kossuth teret. Az idő múlt, és közeledett az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója.

A parlamenti ünnepségekre 47 ország képviselőjét - tizennyolc államfőt, a norvég királyt, két miniszterelnököt és számos parlamenti elnököt, a luxemburgi nagyherceget, a belga herceget, az Európai Bizottság elnökét, valamint a NATO, az Európa Tanács, a Vöröskereszt és az ENSZ vezető tisztségviselőit - várták. A rendőrség ezért még október 20-án megállapodást kötött a Kossuth téri megmozdulás vezetőivel, hogy a teret biztonsági okokból a tűzszerészek átvizsgálják - a tiltakozók ezután visszatérhetnek a fölállított kordonok mögé.

Alábbiakban október 23-ának kronológáját adnám közre.

(Az események bárki számára neten könnyedén visszakereshetők.)

00:39

A rendőrök megkezdték a kordon kiépítését. Közben egymást váltották a szónokok a nagyszínpadon, Takács Andrást – a Kossuth téri tüntetés egyik vezetőjét – árulónak nevezték, mert belement abba, hogy a demonstrálókat „paravánok” mögé rejtsék. Egy szónok ragaszkodott ahhoz, hogy hozzájuk legfeljebb pár tűzszerész mehet be kutyával; ezen túl, ha kell, átmennek egy mágneskapun, de többre nem hajlandók. Harmadik napja folyt a vita, mit tegyenek, egyre többen mondták, senkinek nincs joga megnézni, mi van a zsebükben.

01:36

A rendőrség néhány perc alatt kordonnal kettéválasztotta a tüntetőket. Mintegy 300-an a füves területen maradtak, a többiek kívül rekedtek. Utóbbiak kilátásba helyezték, hogy bántalmazni fogják Takács Andrást, amiért elárulta erkölcsi forradalmukat. Néhány fiatal összeverekedett. Mintegy hetvenen nem akarják elhagyni területüket.

A színpad hallgat, a tűzszerészek éppen vizsgálják. Valaki letörte a csapot, ami a vizet szolgáltatta a demonstrálóknak, patak hömpölyög a villamossíneken. A csap a kordonon belül van, a vízművek emberei nem férnek hozzá.

„Gyertek ki, gyertek ki!” - kiabálják a kívül állók, de a „Satu” becenévre hallgató főparancsnok nem hajlandó elhagyni a területet.

A rendőrök mindenkit felszólítanak arra, hogy távozzon.

03:00

Az egyenruhások a Garibaldi utca felé kezdik szorítani a kívül rekedt, mintegy 300 fős csoportot. Már az Arany János utcán haladnak. Megafonos autó gurul mögöttük. „Ébresztő, ébresztő!”, skandálják a tüntetők. A megafon egyre azt ismételgeti, hogy oszoljanak, mert jogszerűtlen, amit csinálnak. Kuka kap lángra a Bajcsy-Zsilinszky úton.

 03:53

 „A tüntetők egy része tényleg nem tartotta be a rendőrséggel kötött egyezséget”, erősítette meg Takács András. „Az a néhány tucat ember, aki a füvön maradt, sajnos jogalapot adott arra, hogy a rendőrség közbelépjen”.

Társai azzal vádolják meg, hogy míg ellenük a rendőrség kényszerítő eszközöket vetett be, ő a tér mellett egy presszóban italozott. Lanczner „Satu” Ferdinánd, aki hajnalban átvette a tér vezetését, el is hagyja Takács András társaságát. A magát „a Kossuth tér főparancsnokának” kinevező férfi alakja beleolvad az éjszakába.

08:16

Két óra van hátra zászlófelvonásig. Üresen állnak a tüntetők sátrai. Bontják őket, a leltárba vett tárgyakat tulajdonosaik másnap átvehetik. Az emberek kisebb csoportokban ácsorognak.

Takács András egy kereskedelmi adón korrigálja nyilatkozatát. Elmondja, azokat hurcolták el, akik a gyertyából kirakott szent koronát őrizték, „a fényből készült szent korona 11 védőjét tartóztatták le”. Mindenki más végrehajtotta a kiürítést - igaz, nem túl gyorsan. Tehát nem volt jogszerű a rendőrök eljárása, keresettel fognak élni. Grespik László segít nekik a jogi kérdésekben.

09:25

Rengeteg veszélyes, törvény tiltotta anyagot találtak a tüntetők sátraiban, nyilatkozza Budapest rendőrkapitánya. Kések, csavarkulcsok, vasgolyók, zokniba csomagolt faszén, kövek, üveges és kannás benzin és glicerin szerepel a fellelt anyagok listáján. Takács András szerint az említett tárgyak csupán a téren tartózkodáshoz voltak szükségesek.

A Nádor utcánál árpádsávos fiatalok Gyurcsány Ferenc távozását követelik. Rendőrök készülnek az oszlatásra. A fiatalok többsége behúzódik egy presszóba, mások feltett kézzel várják az intézkedést. A rendőrök a tiltakozókat az udvarias, „Hölgyeim és uraim!” formulával szólítják meg, de azok nem enyhülnek. „Olaszliszka, Olaszliszka” – kiáltozzák, és az ÁVH nevét skandálják.

10:14

A Kossuth téren megkezdődött a zászlófelvonás. A belváros felől több száz fő közeledik. A közjogi méltóságok virágokat helyeznek el az 56-os emlékműnél, őket a külföldi vendégek követik: elsőként V. Harald, Norvégia királya, aki ezúttal korona és palást nélkül, öltönyben érkezik.

„Fáj a vesém, beszarok, és mindjárt behugyozok is” – panaszkodik egy bácsi, rendőrsorfal állja el a vécét. A tömeg kiabál: „Gyere ide, Juan Carlos!” A téren Stjepan Mesic, Horvátország elnöke helyez el éppen egy szál virágot.

Mintegy ötszáz fő úgy dönt, a Bazilikához vonul, az épület „végső esetben” védelmet nyújt a számukra. Egy gyorsreagálású utcai árus az Arany János utca sarkán pakolja ki pereceit. A Roosevelt téren néhány tüntető leül az úttestre, de rendőri noszogatásra felállnak. Lassan a Bazilikához ér a tömeg. Számos, a tévéostromból ismerős arcot látni. Ide várják Papp Lajos szívsebészt is, aki beszélni fog az emberekhez.

A Markó utcában három-négyszázan gyülekeznek, ki akarják szabadítani a „politikai foglyokat”, végül kiszorítják őket. A csoport leállítja a forgalmat a Szent István körúton. Egyidőben érnek a Nyugatihoz a Bécs–Budapest-maraton épp befutó résztvevőivel.

11:08

A Bazilika előttiek egy része segítene a „Markó utcaiaknak”, mások inkább maradnának. A Parlament felsőházi termében közben elfogadják a „Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot”, beszédet mond Gyurcsány Ferenc és José Manuel Barroso. „A forradalom visszahelyezte Magyarországot a világ erkölcsi térképére. 1956 olyan ritka fejezet a magyar történelemben, amely a világtörténelem részéve vált. Erre legyenek büszkék” - fogalmaz az Európai Bizottság elnöke. „Szabadon élni és mások szabadságát tiszteletben tartani, ez közös kötelességünk”.

Papp Lajos a Bazilikánál békés tüntetésre szólít föl. Gonda László a Magyar Nemzeti Bizottságtól közbevág, hogy inkább menjenek a Nyugatihoz, de Papp egyik embere elhallgattatja. A tömeg közben mintegy ezerfősre nőtt. Végül úgy döntenek, nem hallgatnak a szívsebészre, és a Corvin közbe vonulnak, ahol az 56-os Magyarok Világszövetsége ünnepel. Díszvendég Per Bang-Jensen (egy néhai dán ENSZ-diplomata fia), valamint a poznani lengyel szabadságharcosok küldöttsége.

A Parlamentben Kofi Annan ENSZ-főtitkár üzenetét olvassák fel. „Ami 1956-ban történt, az ember szabadságvágyának megrendítő megnyilvánulása volt. Magyarország másfél hétre olyanná vált, amilyennek ma ismerjük: demokratikus jogállamnak, Európa szívében lüktető társadalomnak. Kívánom, hogy még évszázadokon keresztül virágozzék.”

 „A szabadság lehetőség arra, hogy önmagunk legyünk” – lép ezt követően a mikrofonhoz Gyurcsány Ferenc. „Ahányan vagyunk, annyiféleképpen kívánunk élni szabadságunkkal - ebben a demokrácia vág rendet. A rendet azonban nehéz megteremteni, értelmét csak a sokaság belátása adja. Mai 56-os vitáink nem a múltról, hanem a jelenről szólnak. 56 csak ürügy.”

„2006 arról szól, milyen legyen a demokrácia, és nem arról, hogy legyen-e vagy sem” – folytatja. „Ez sokkal keményebb lecke, mint a rendszerváltáskor látszott.” Meleg van a felsőházban, a vendégek legyezgetik magukat. A folyosókon asztalok, nemsokára ebédelni fognak. Háromféle hús van, szárnyas, sertés és borjú, emellett rengeteg saláta (magyaros füstöltnyelvsaláta is!), és nagyon sokféle desszert.

11:46

Háromezer ember vonul a Corvin köz felé, buszok torlódnak fel, autók tülkölnek. A 47 államfő, király és herceg eközben közös szabadságnyilatkozatot fogad el az Országgyűlésben. „Egy ország képes volt felülemelkedni a megosztó érdekeken, és nemzetté vált, kiáltványunk tisztelgés e neves és névtelen hősök előtt. A forradalom csak másfél hétig tartott, de évtizedekig kihatott mindarra, ami a világban történt. A szabadság ajándék, ugyanakkor szabadon élni felelősség.”

Egy Combinóval találkoznak a tüntetők, felhangzik a „Döntsük fel!” és a „Demszky, takarodj!”. A radikális demonstrációkról jól ismert, általában nemezsapkát viselő P. Márton vezeti a tömeget. Budaházy György levelét körözik. „Magyar testvéreim! Hogyan tudna egy becsületes, bujkáló hazafi lázadást előkészíteni; egy olyan magyar, akinek semmiféle konspirációs tapasztalata nincs?” A levélhez fotót is mellékeltek, amint az MTV ostromának éjszakáján a szovjet emlékműről a hazafiak éppen feszegetik a címert.

12:10

A Körúton áll a forgalom, a tüntetők megérkeztek. A szónokok a Corvin mozi lépcsőjéről beszélnek. Kiadják az új jelszót: 56-2006! Mintegy száz motoros érkezik a Corvin közhöz. A tömeg megörül nekik. Ria, ria, Hungária! - kiabálják. A motorosok bőgetik a motort, köröznek.

A Goj motorosok elnöke helyben országos demonstrációt hirdet, célja, hogy ügyvivő kormány vegye át a hatalmat. A tömeg lehurrogja. Egy része már most a Kossuth térre menne.

„Van bőr a pofátokon?” – kérdezi ezzel egyidőben valaki a 301-es parcellánál az SZDSZ koszorúzására igyekvő Magyar Bálintot. A volt oktatási miniszter vissza akart szólni, de társai csendre intik. A demokratikus ellenzék a nyolcvanas évek elejétől tart itt megemlékezéseket. 30 méterre árpádzászlós fiatalok a Székely himnuszt éneklik.

A Szabadság téren közben néhány háborgó jelenik meg. Az Akadémia utca torkolatánál is számos demonstráló várja, hogy visszamehessen a Parlamenthez. A Corvin közben a szónok bejelenti, hogy lezárták a 6-os és az M0-ás kereszteződését, és készek körbezárni egész Budapestet, hogy „Gyurcsány ne tudjon elmenekülni”. Egy másik az új Felvonulási téri emlékművet az „az elnyomás vasszobrának” titulálja. „Vasbitók, vasbitók!” – visszhangozza a tömeg. „Ünnepelni akarunk!” – kiabálják a Szabadság téren összegyűlt tüntetők.

A Nagy Imre-szobornál megjelenik Gyurcsány Ferenc és Nagy Imre unokája is. Sólyom László nincs a helyszínen.

A Corvin közben Pitti Katalin énekel az embereknek. Takács András levélben üzeni, hogy a rendőrök becsapták a tüntetőket, Wittner Mária pedig arra kéri az embereket, hogy maradjanak a Corvin közben, később valószínűleg visszatérhetnek a Kossuth térre. „56 tavaszán friss szelek fújdogáltak a sztálinizmus áporodott levegőjében” – folytatja. Mesél arról, mennyire unták a KISZ-t (a valóságban 1957-ben alakult meg). A lengyelek 56-os dalt énekelnek.

14:12

Lezsák Sándor is megjelenik a Corvin közben. Pongrátz Gergelynek szóló levelet olvas fel. Sokan értetlenül fogadják, elvégre Pongrátz már nem él. Lezsák az aznap avatandó emlékmű helyén a Regnum Marianum templomot állítaná újra. Az emberek unják. „Mennyit beszél” - mondják. – „Igazi politikus.”

Egy csoport bomberdzsekis a József körúton lévő Magyar sörözőben italozik. Mások indulnak a Kálvin tér felé, hogy csatlakozzanak az Astoriánál meghirdetett Fidesz-tüntetéshez. Itt négykor kezdődik a megemlékezés, most még csak lézengenek. Az árusok felkészültek, perecet, zászlókat lehet kapni. Vivaldi bömböl a hangszórókból.

14:45

Mind többen indulnak a Corvin közből tovább. A szónokok arra buzdítják az embereket, menjenek a Kossuth térre. Időközben megérkezik a kemény mag az Astoriához. „Hazaáruló” – skandálták végig a Kiskörúton. A Múzeum presszó teraszán Kosztolányi Dénes politikus és Vitézy László rendező-producer borozgatnak.

A (Sugár) (Sztálin) (Magyar Ifjúság) (Népköztársaság) Andrássy úton 56-os járműveket állítottak ki.

15:41

Körülbelül ezer tüntetőt oszlatni kezd a rendőrség az Alkotmány utcában, mert feldöntötték a kordont, és nekiindultak a rendőröknek. Könnygázt vetnek be. Már az új típusú, paprika-alapú szer lehet, mert többen hánynak.

„Gyertek velünk, gyertek velünk!” – skandálja a Kossuth tér felé vonuló tömeg az Astoriánál gyülekezőknek. Amikor meglátják a távolban a könnygázfelhőt, rohanni kezdenek az Alkotmány utca irányába, elvegyülnek a visszafelé igyekvőkkel. Egy nagyobb csoportot vízágyúval terelnek a Deák tér felé. Azok hátrálás közben elfoglalnak egy BKV-buszt, keresztbe állítják az úton. Egy tüntető azt kérdezgeti, megtartja-e Orbán Viktor a beszédét, mert szerinte senki sem maradt az Astoriánál.

16:10

Megkezdődött a Fidesz nagygyűlése. Wilfried Martens szól a tömeghez. A hallgatóságból többször is felhallatszik: „Irány a Deák tér!”

 „Mi volt 56 üzenete? Hogy szükség van a változásokra” - kezdi Martens. Hozzáteszi, soha nem lehet erőszakos eszközöket alkalmazni. Nagy fütty fogadja kijelentését. Gyorsan korrigál: „Minden egy ember miatt van”, mondja. Gyurcsány szerinte az országot erkölcsi válságba sodorta.

A Bazilikánál kapucnis társaság hergeli a rendőröket. Utcaköveket dobálnak feléjük, összességében a tüntetők már több ezren lehetnek. Szemetes edényekből, vastáblákból és kordonokból emelnek barikádot az Arany János utcánál. A rendőrök könnygázzal lövik őket. Sok a nyugdíjas és a gyerek is.

Nem a reformkommunisták érdeme a rendszerváltás, hanem a bátor ellenzéké, folytatja Martens. A tömeg skandál: „Viktor, Viktor”. Martens megemlékezik Orbán Nagy Imre újratemetésén mondott beszédéről, majd vége a beszédnek. A Petőfi Sándornak öltözött Philip már a határon túli magyarokat üdvözli.

16:30

Rohamosztagok sorakoznak fel a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződésében. A tömeg a 47-es villamos végállomása felé húzodik vissza. Csönd támad, a nagygyűlésre tekintettel szünetelnek a könnygázgránátok. Patthelyzet alakult ki. Néhányan letelepedtek az aszfaltra, behunyt szemmel szívják be a könnygázt.

Az Astoriánál közben Kárpáti György taglalja, milyen öröm volt a győzelemmel vigaszt nyújtani az otthon harcoló forradalmároknak. „Börtönbe, börtönbe!” - skandálja a hallgatóság. „A győzelemhez hit és önbizalom kell” – fejezi be az olimpiai bajnok.

A vízágyúk színes festékkel spriccelik a demonstrálókat. A rendőrség távozásra szólítja a tömeget. Senki nem mozdul. A Városháza téren a nagy feliratot szétszedték, a betűket az útra cipelik. A tüntetők kiabálnak, a rendőrök erőt gyűjtenek. A demonstrálók hevenyészett barikádot emelnek a Paulay Ede utca magasságában.

17:06

Az Astoriánál Orbán Viktor lép a mikrofonhoz. „Ötven év mérföldkő és magaslat” – kezdi. 56-ot csodának nevezi: a szocializmus bőséget, új, hibátlan emberfajtát ígért, de csak mérhetetlen szenvedést zúdított a magyarokra. A „nemzeti szocializmus” és a „nemzetközi szocializmus” között legföljebb annyi a különbség, mint az északi és a déli sark között. A Paulay Ede utcánál álló barikádot kezdik a rendőrsorfal felé tolni. Egy férfi letérdel a barikád elé. Egy rendőrt állítólag megkéseltek az Alkotmány utcánál.

A Fidesz-elnök az ötven évvel ezelőtti eseményeket idézi fel. „A titok nyitja a szívben van. Ha a szívünk kitárul, akkor nem csak a szemünknek hiszünk.” Az összecsapásoknak eddig négy könnyű sérültje volt, közli a Mentőszolgálat szóvivője.

Nyugaton sokan voltak, taglalja Orbán. akik a szocialzmust izgalmas kísérletnek, a szovjet hadsereget pedig felszabadítónak tartották. Ez a téveszme az 56-os forradalommal lepleződött le, a magyarok üzenete szíven találta a világot.

A rendőrök elérik a betűkből és kordonokból emelt barikádot, és szétbontják.

17:24

A világ csak 56 után értette meg, hogy a Szovjetunióval nem lehet paktumot kötni. A rendszerváltással a magyaroknak csak kiszabadulni, és nem megszabadulni sikerült. Így térhetett vissza 16 év után a hazugság, mely pénzügyi válságot okozott. A tömeg skandál: „Gyurcsány, takarodj!”. Orbán golyóálló BMW-vel érkezett a tüntetésre, a kocsi a színpad mögött áll. Becslések szerint negyvenezren lehetnek a nagygyűlésen.

„Aki csak kicsit is jobban szereti a hazát, mint a hatalmat, az belátja, a felelősöknek félre kell állniuk, hogy az emberek részt vállaljanak a válság terheiből”, mondja Orbán. „Istentelen világ” következik ugyanis, ha engednek a kormánynak. „A gát nem szakadhat át”. A maga részéről „kitart a demokrácia nehézkes szabályai mellett”, azonban azt nem hagyhatja, hogy veszélybe sodorják a családokat.

Egy ügydöntő népszavazás jelentheti a megoldást a válságból. Ezen az emberek szabadon dönthetnének a megszorításokról. Másnap szavazást kezdeményeznek a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében: ezzel végképp eldől a hazugságokra épülő kormányzás sorsa.

Pillanatnyilag mintegy 300 méter van a Fidesz-nagygyűlés és az Erzsébet téren várakozó tömeg között. Az emberek ide-oda sétálnak. A levegőben helikopter köröz. A beszéd végén Orbán és a tömeg együtt tapsol. A távozókat a rendezők arról tájékoztatják, hogy „az Erzsébet-híd, illetve a Kálvin tér felé távozzanak”, egyéb nem hangzik el. Sokan más irányt választanak.

17:35

A Városháza téren korabeli teherautókat tolnak a tüntetők. A rendőrök gumilövedékkel céloznak rájuk. Egy tüntetőt eltalált egy ilyen lövedék, karja véres.

Másokat is eltalál a rendőrség gumilövedéke. Az egyik a kulcscsontján sérült meg, a becsapódás helye fekélyes sebre hasonlít. „Égő érzés, de nem rossz” - meséli a sérült. Társát fejen lőtték, vérzik a feje. A díszlet-tankot hirtelen beindítják, az emberek szanaszét futnak előle. A két teherautóval a barikádot igyekeznek megerősíteni.

A tank megindul a rendőrök felé. Sokan rohannak mögötte, végül vízágyú állítja meg. A tüntetőket könnygázzal verik vissza. Lovasrendőrök tűnnek föl. A demonstrálók a kordonokból barikádot építenek, de a lovasok kikerülik őket. A roham hatásos, a tér kiürül. A többség a mellékutcákba menekül el.

Megtelik a Dohány utca emberekkel. „Hol a Fidesz-tömeg?” - kérdezte egyikük futás közben. Csodálkozó turisták álldogálnak a Kempinski ajtaja előtt. Egy magára hagyott rendőrautót szétvertek a Károly körúton.

Állítólag egy 56-os veterán indította be a díszletül kiállított tankot.

18:10

A tüntetők panaszkodnak, hogy gumilövedékkel eltalálták őket. Egy nagyobb csoport randalírozni kezd a Dohány utcai zsinagóga előtt. Antiszemita rigmusokat kiabálnak, a posztoló rendőröket ávósoknak nevezik, és azt kiabálják, hogy „megölik őket”. Néhányan védelmükbe veszik az egyenruhásokat.

Futballszurkolók letépnek két koncertet reklámozó molinót a kerítésről, sörösüvegeket hajigálnak a bejárathoz. A mentősök alig tudják elszállítani a kardlapozás sérültjeit, nem lehet közlekedni a környéken. Egy középkorú férfinak ránézésre durva fejsérülése van.

18:20

„Ennek így semmi értelme, látnom kell a kérdéseket” - kommentálta Kuncze Orbán bejelentését, miszerint népszavazást kezdeményeznek. Szerinte nem lehet egyszerű kérdéseket feltenni a reformokkal kapcsolatban. Például az egészségügyről körülbelül azt lehet kérdezni, akarunk-e csinálni valamit, vagy sem, mert a több-biztosítós modellt, a térítések bevezetését vagy a gyógyszerekkel kapcsolatos intézkedéseket nem lehet egyetlen kérdésben megfogalmazni.

„Orbán kívülről könnyen beszél, szítja a hangulatot, miközben a Fidesznek nincs programja a problémák megoldására, melyekkel Magyarország szembenéz.” Kuncze hozzátette, úgy látszik, e programnélküliséget Orbán egy népszavazási kezdeményezéssel igyekszik feloldani.

18:35

Rengetegen álldogálnak még az Astoriánál, fiatalok és idősek vegyesen. Csak lejjebb, a Blaha felé kezdenek ritkulni az emberek. A tüntetők barikádot kezdenek építeni. A rendőrök könnygázzal lövik őket. A teret már kényelmesen el lehetne hagyni, de senki nem mozdul.

Egy bőrkabátos férfi kiabál, bottal a kezében. „Megölték egy honfitársukat, ne menjetek haza!”. Hírek szerint Sólyom biztonsági okokból nem megy el a Felvonulási téri emlékműavatásra, korábban Gyurcsányról terjedt el ugyanez.

A Síp utcánál az emberek a brutális rendőri intézkedéseket emlegetik, és az ÁVH-t szidalmazzák.

19:07

Az Astoriánál összegyűlt tömeget megpróbálja kétfelé vágni a rendőrség. A Fidesz közleményben ítéli el a rendőri erőszakot, mely szerintük csak „egy realitásérzékét vesztett miniszterelnök kóros hatalomféltésének bizonyítéka”. „Így ünnepelte az 56-os forradalom évfordulóját Gyurcsány Ferenc” – mutat fel egy kilőtt könnygázgránát-hüvelyt Szijjártó Péter. Követelik, hogy a miniszterelnök azonnal szüntesse be a rendőri erőszakot.

A Felvonulási téren több százan a „Gyurcsány, takarodj!” jelszót skandálják. Hamarosan leleplezik az 56-os emlékművet. A tüntetőket kordon tartja távol. Amikor elhangzik a mondat, „tisztelet a hősöknek”, valaki bekiabálja: „Ti öltétek meg őket, fasiszták!” A demonstrálók egyemberként rákezdik: gyilkosok, gyilkosok! Nagy csapat motoros is érkezik.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a tankot az Erzsébet téren nem lehetett volna „csak úgy” beindítani, sem akkumulátor, sem üzemanyag nem volt benne.

Az Astoriánál tüntetők továbbra sem mozdulnak. A barikádot fölborított toi toi vécékkel erősítették meg. Egy csoport kordonokkal betolta a rendőröket a Síp utcába, vízágyúval sikerült visszaszorítani őket az Astoriához.

Rogán Antal nyilatkozatban kéri a rendőrséget, fejezzék be az erőszakot.

19:47

Állítólag Révész Máriusz fideszes képviselő megsérült a Rákóczi úton, elvesztette az eszméletét, nem emlékszik semmire. Véres a nadrágja, és a feje is.

A rendőrök behatolnak az Astorián lévő Burger King gyorsétterembe, ahonnan korábban egy tűzcsapra szerelt slaggal „tüzeltek” a tér felé. A gyorsétterem vezetője nem mert közbeavatkozni.

„Fater, miért vagy velük?” - kiabálják a Felvonulási téren Kosáry Domokosnak, az 56-os emlékbizottság elnökének. A motorosok beindítják motorjaikat, és óriási zajt csinálnak. Konszolidált külsejű nyugdíjasok dudálnak mellettük.

20:13

„56-hoz halálunkig hűek leszünk” - kezdi Kosáry. „Akik azt gondolják, hogy az itt állók nem 56-ot képviselik, tévednek. Az emlékmű nagyszerű alkotás, próbáljuk megérteni a fiatal művészeket, akik tervezték: hiszen az ő ízlésük a jövő.”

Révész Máriusz egy szemtanú állítása szerint csak megkérdezte a rendőröket, miért erőszakoskodnak a Fidesz rendezvényén, mire fejbelőtték gumilövedékkel.

A Blahánál tömeg áll, várják az Astoria felől a rendőröket. Sokan fáradtságra panaszkodnak, 36. napja demonstrálnak. Többen sérelmezik a gumilövedékeket is; utcaköveket szednek fel, darabolnak. Irány a Hősök tere, mondja egyikük. Vagy százan megindulnak.

A Kossuth Lajos utcában a rendőrök könnygázt lőnek a Városház utcánál csoportosulók felé. Lejjebb, a Nyár utcánál is barikádot emelnek. A Blaha Lujza téren több ezer tüntető áll, egyelőre nyugalom van, csak szemét ég az úttesten. Motorosok tesznek incselkedő köröket.

Hírek szerint a Kossuth téri tüntetők ellen „felfegyverkezve gyülekezés” miatt eljárás indult, nem engedélyezik a visszatérést a Parlament elé.

Három, a Fidesz gyűléséről érkezett fiatal egy városnéző hajón arról érdeklődött, megoldható-e a hajó útvonalának megváltozatása. A Kossuth térre szeretnének eljutni: el akarják mondani Gyurcsány Ferencnek, hogy gumilövedékkel lőnek az Astoriánál. A kapitány közölte a fiatalokkal, hogy a hajó munkahely, előre tervezett útvonalon jár, így nem teljesíthet utcai követeléseket.

Az Úttörő Áruház előtt tüntetők és rendőrök néznek farkasszemet. A várakozást a demonstrálók unják el előbb, pár lépést tesznek a rendőrök felé. Azok könnygázzal válaszolnak.

21:22

A tüntetők a Blahánál az Uránia felé kezdik tolni a barikádjukat. A házak falát bontják, a kövekkel a rendőröket dobálják. Egy-két ezer tüntető lehet a Kálvin tér és a Nemzeti Múzeum között is, megérkeztek a Felvonulási térről a nemzeti érzelmű motorosok is. Bőgetik a motort.

Egy csapat tüntető állítólag megtámadta és ideiglenesen elfoglalta a Kecskeméti utcai rendőrőrsöt, a BRFK szerint azonnal visszafoglalták az irodákat.

A Fidesz és a KDNP holnap kezdeményezik, hogy a parlamentben politikai vitanapot tartsanak, cél az ünnepen történtek feltárása, a kormány felelősségének megállapítása.

 21:40

Tüntetők vonulnak a Múzeumtól a Ferenciek terére, így már jelentős tömeg néz farkasszemet a rendőrökkel. Legtöbben még mindig a Blaha Lujza téren gyülekeznek, a rendőrök néha könnygázt lőnek ki feléjük, főleg, amikor Molotov-koktéllal próbálkozik valaki. A vízágyút is be-bevetik, de az úttesten lángoló szemetet sem sikerül eloltani.

 „A többség szabadságának megóvása érdekében teszi a dolgát a rendőrség” - nyilatkozza Gyurcsány Ferenc az m1-en. „Megtisztelt minket a fél világ, de elvették a jogot tőlünk, hogy nyugodtan ünnepeljünk.” A kormányfő szerint a képek sokkolóak, de még sokkolóbb, hogy üresek voltak az utcák. Az emberek nem mertek saját városukban sétálni. „Ami most történik, az tudatos rendbontás, amire sokan felkészültek.”  

„Bízom a főkapitányban és a rendőri állományban” – tette hozzá. – „Nem utasítottuk a rendőrséget, de kértük, éljenek a törvényes lehetőségekkel. Köztársaságban az erőszak elfogadhatatlan.”

 22:19

A tüntetők egy építkezés kerítéséből és más építési anyagból barikádot kezdenek építeni a Ferenciek terénél. Az aluljáró kijáratait is eltorlaszolják. Élőben jelentkezik az eseményekről a BBC és a Sky News, sőt az orosz állami televízió is.

A Péterfy Sándor kórházba eddig 22 sérültet vittek be. Kettejüket bent kellett tartani, egyiknek a szeme sérült, a másik Révész Máriusz, aki a körülményekhez képest jól van.

A tüntetők vasbeton elemekkel erősítik meg a gerendákból, furnérlapokból és állványdeszkából álló barikádot. Az építmény már öt méter széles és három méter magas. Két betonkeverőt is beépítettek. Rengeteg jól öltözött fiatal és nyugdíjas ácsorog a környéken. A budai oldalon gimisek arról beszélgetnek, másnap valószínűleg nem mennek iskolába.

A Fidesz újabb közleményben tudatja, hogy kezdeményezte a házbizottság rendkívüli összehívását. Ki akarják vizsgálni, mi okozta az erőszakos cselekményeket. „Az elmúlt 16 évben nem volt ilyen rendőri brutalitásra példa” - nyilatkozza Szijjártó Péter.

Amilyen feszült a hangulat az Erzsébet híd lábánál, olyan kedélyesen beszélgetnek a szomszédos utcákban az emberek: a kocsmák nyitva, az éttermek zsúfolásig tele. Balogh László fideszes ex-képviselő a barikád tövében egy telt idomú nővel beszélget.

Felhajt a hídra egy busz, kiderül, hogy német nyugdíjascsoport, nem tudták, hogy tilos átkelniük. Motorosok sietnek hozzájuk, és útba igazítják őket. A Kossuth téri tüntetések ismert alakja, Kőrösi Imre arra szólítja fel az összegyűlteket, hogy foglalják el a budapesti hidakat, vonják blokád alá az egész várost. Vidéken azt kell megakadályozni, hogy a fővárosba vezényelhessék a rendőröket. A tömeg üdvrivalgással fogadja, amikor bejelenti, hogy Szombathelyen felgyújtották a szocialista párt irodáját.

A tömegközlekedés szünetel, a taxitársaságok egy része nem vállal fuvarokat a belvárosba. Több cégnek elérhetetlen a telefonja.

Akár betöréshez is használható szerszámokkal látni több tüntetőt a barikád környékén. Egy fiatalember több kilós csavarhúzó-készlettel közlekedik a tömegben.

22:54

A Blahán megindulnak a rendőrök, a vízágyúkból festékes vízzel locsolják a tüntetőket. Hátul lovasrendőrök jönnek. A tömeg egy része a Népszínház utca felé menekül, mások az Oktogon felé indulnak. A Wesselényi utcánál kukákat kezdenek borogatni, barikádot építenek. A rendőrség vízágyúval és lovasokkal indul a nyomukba.

Mintegy hétszázan a Köztársaság térre érkeznek, de a rendőrök annyira körbevették az MSZP székházat, hogy lehetetlenség közel jutni. Már mindenütt gyártják a Molotov-koktélokat, az emberek üvegeket keresnek, benzin van.

A tévécsatornák egymás után eszmélnek rá, hogy a tüntetők nem bántják a HírTV kocsijait: molinókat készítenek, és e független orgánumnak álcázzák magukat.

 23:56

Néhányan személyautóval megpróbálták áttörni a Baross utca kereszteződésében felállt rendőrsorfalat. Körösi Imre kikérte magának, hogy fegyveres ellenállásra buzdított volna: azt állítja, csak Végh Ferenccel beszélt, a honvédség vezérkari főnökével. Hívta a katonákat, de azok azt válaszolták, nem jöhetnek, noha lélekben a tüntetőkkel vannak (Végh Ferenc 1999-ben nyugállományba vonult).

Több száz rendőr érkezik a Kossuth Lajos utcába, mögöttük lovasok. A tüntetők csendben várakoznak, de egyre többen szivárognak át közülük Budára.

Október 24.

00:23

Révész Máriusz magához tért a kórházban. Elmondta, hogy a fején sérült meg, és a lapockája elrepedt. Sajnos nem emlékszik semmire. Több tévétársaság tudósítóit inzultálják a tüntetők, a Duna televízió kameráját feldöntötték, az RTL Klub tudósítóját élő adásban leköpködték. Barikádot emeltek a Curia utcában. A Rákóczi úton kukák hevernek mindenfelé, könnygáz gomolyog a levegőben.

A Ferenciek terén várakozó tüntetők felgyújtották a barikádot, úgy tervezik, a környező utcákban is felgyújtanak mindent.

Hadtörténeti újítással rukkolt elő a forradalom: tüntetők egy csoportja a híd lábait elbarikádozta, mintegy a hídfőállás fogalmának tagadásaként, mondhatni zsákutcát építettek maguknak: ergo előbb-utóbb mindegyiket elfogják, hacsak bele nem ugranak a Dunába, vagy a rendőrség kitalál egy még kontraproduktívabb eljárást.

Az egyenruhások nem mernek támadni, amióta a barikádot benzinnel lelocsolták. A tűz már rég kialudt. A Rákóczi úton mindenütt törmelék, felborogatott vécék, a demonstrálók betörtek egy szaniter-kereskedésbe.

További vasbeton elemekkel erősítik a barikádot, közben fogy a sör a Veres Pálné utcai ábécében, pedig 400 forintért adják a dobozost. „Ez nem forradalmi, ez belvárosi ár” - mentegetőznek az eladók.

Vagy harminc nagyméretű poroltót kaptak a rendőrök. Most kezdik lepakolni.

 00:40

Egy csoport a budai hídfőnél elindul buszt foglalni. Egy testes férfi magyarázta, miféle anyag kell a barikádba: „Lehet taxi, de az nem jó, mert a sajátja. A buszos jobb, az leszarja. Csak kiszáll, és leszarja”. Többen be is állnak egy busz elé, de föltűnik egy rendőrautó, mire a tüntetők visszavonulnak. Most a térelválasztó vasoszlopokat kezdik ásni, vonszolják őket a hídhoz.

A Ferenciek terén símaszkos vezérek az aszfaltra rajzolva instruálják a tüntetőket. A mellékutcában néhány autót felborítottak, barikádot építenek belőlük.

A rendőrök maszkot húznak a fejükre. Fiatal lány ugrik a barikádra, és azt kiáltja: „a tüntetőknek a szívük a fegyvere”. Senki sem figyel rá. „Azt akarom, hogy ide hallgassatok!” kezd sikongatni, de a körülötte állók kinevetik. „Ez nem a Kossuth tér!” – vetik oda.

Újabb szónokot fogad nevetés a barikádon. Kopasz, fehér inges férfi kapaszkodik föl, korábban három bőrfejű is vezérnek nevezte. „Ez meg ki?” – kérdezik. Valaki beszól: „Hát Petőfi!” Az egész barikád nevet. Az újdonsült vezér szavait nem érteni, mert a tüntetők vascsövekkel verik a deszkákat.

Hóeke érkezik, valószínűleg megbontani a híd lábánál épített barikádokat. Egész csapatok indulnak Buda felé. A hóeke járó motorral áll. Úgy tűnik, kifárasztásra játszanak a rendőrök.

A Tabánnál is megjelenik egy hóeke, ezt vízágyú követi. Váratlanul áttöri a budai hídfőnél épített barikádot, közben könnygázzal terítik be a pesti oldalt is. A tömeg szertefut. Füst gomolyog, a barikádok környéke üres. Óriási csapaterővel nyomulnak be a rendőrök.

 01:45

A romok mellett rendőrsorfal áll. Odébb kisebb csoportok békésen szemlélik az eseményeket. Egy zselézett hajú fiatalember kifejti, nitrogéntartalmú műtrágyát kellett volna tenni Molotov-koktélokba, meg szögeket; érthetetlen, hogy senkinek nem jutott az eszébe. Valamint kövekkel megrakott Kamazokat kellett volna hozni vidékről, és nekivezetni a rendőröknek. Az illető kisvártatva A8-assal távozik a helyszínről, kedvesen visszainteget a kocsiból.

A pesti barikád téglából, farostlemezből, gömbvasból, állványdeszkából és két betonkeverőből állt össze. Órákig tart még a takarítás. Kirabolták a Subville nevű ruhaboltot, a kirakatot betörve mindent elvittek. A híd alatt rendőrök keresik a bujkáló tüntetőket, két személyt nagyon megvertek. Akciófilmben látható taktikával közlekednek: elől gumilövedékes puskás megy, kinéz a sarok mögül, és csak ha minden tiszta, követik társai.

02:30

Az Erzsébet híd csendes, rendőrcsapatok cirkálnak a mellékutcákban. A Szép utcában három autót felborítottak, az egyik kiégett. Az Úttörő Áruháznál hatszáz utcaseprő gyülekezik.

A híd alatti parkolóban bomberdzsekis fiatalt fognak a rendőrök. Hiába bizonygatja, hogy csak véletlenül járt errefelé, végül szidalmazni kezdi a rendőröket. Az egyik szerv tomfával hasba akarja vágni, de társai rászólnak.

A Váci utcában néhány felborított pad és napernyő alatt egy hajléktalant gázsprével arcon fújnak az egyenruhások. Később egy arra kóborló francia fiatalt is megvertek, a mentőben egy sebesült rendőr mellé kerül. A francia egyébként ott volt a barikádnál, végig rettenetesen be volt rúgva, és a Marseillaise-t énekelte.

A zavargások során a tüntetők több trolibuszt és Combino villamost megrongáltak. A kár 200 millió.

Benzinpalackot dobtak az SZDSZ XII. kerületi irodájába. Sérülés nem történt. Elkapták a két tüntetőt is, akik valahogy bejutottak az Állami Számvevőszék Szende utcai épületébe, kijutottak a tetőre. Az akcióban ötven rendőr vett részt.

A mentőszolgálat adatai szerint a zavargások kapcsán összesen 128 sérültet láttak el - a tényleges sebesültek száma ennél nagyobb lehet, sokan maguk mentek kórházba. 8 személy állapota súlyos, életveszélyes sérülés vagy haláleset nem történt.

 

Epilógus

 

A hétfői zavargásokban egy ember gumilövedéktől fél szemére megvakult. „Ez semmiképp nem a rendeltetésszerű kilövési irány lehetett” - nyilatkozta Navracsics Tibor. „Demokráciában az utca is a politika terepe, amíg békésen, az alkotmányos szabályok betartásával történik. A mostani helyzet a baloldalnak is rossz, nekünk is”.

A külföldi befektetők, akik dollármilliárdokat tartanak magyar kötvényekben, Gyurcsányt tekintik az egyetlennek, aki stabilizálni képes a költségvetést, írta a Reuters. Elemzők arra számítanak, kedden emelkedik a jegybanki alapkamat. Folytatódhat a forint néhány hete megkezdett erősödése.

A rendőrségnek kötelessége volt kiüríteni a Kossuth teret hétfőn hajnalban, mielőtt a nemzetközi vendégekkel az ünnepségek megkezdődtek, nyilatkozza Kuncze Gábor. Emlékeztetett, törvény szerint engedély nélküli demonstráció esetén a rendőrségnek nincs mérlegelési joga. „Azt tette, ami a dolga: helyreállította a rendet Budapesten.”

A Fidesz „rendkívül rossz” helyre hívta a szimpatizánsait, tette hozzá. Véleménye szerint egyáltalán nem kellett volna külön ünnepséget szervezni, amikor „az egész világ Budapestet ünnepli”. Kuncze együtt érez a gumilövedék által megsebesített Révész Máriusszal, de megjegyezte, őt nem találták el, mert nem ment oda az események közepébe.

A népszavazásra adott válasz a megélhetési válságtól fogja megvédeni az embereket, közölte Szijjártó Péter. Ha a kormány tovább folytatja, amit csinál, az emberek mindennapi megélhetése kerül borzalmas veszélybe.

Révész Máriusz nem tervez feljelentést, szerinte nem a rendőrség felelős az országban kialakult helyzetért. Igaz, túlzott brutalitással léptek fel. A képviselő lapockatörést és fejsérülést szenvedett, még mindig alig emlékszik valamire. Ismerősei szerint tárgyalni próbált a rohamrendőrökkel, amikor azok az esti órákban a tömeget gumibotozták. Révész szerint sok hazafelé igyekvő, ártatlan Fidesz-szimpatizánst is brutálisan oszlattak.

Előre fel kellett készülniük a tanklopásra a tüntetőknek, nyilatkozza a Hadtörténeti Múzeum igazgatója. A tankból eltávolították az akkumulátort és a kábeleket: a demonstrálók két sorba kötött autóakkumulátorral és szakszerű újrakábelezéssel tették mozgásképessé a járművet.

Molotov-koktélt dobtak az MSZP XI. kerületi irodájába; a kár nem nagy, mert a lakók időben értesítették a tűzoltókat.

Budapest rendőrkapitánya nem kíván vizsgálatot indítani Révész Máriusz bántalmazásával kapcsolatosan. Gergényi Péter hozzátette, ha bárki úgy érzi, sérelem érte, forduljon az ügyészséghez.

 11:37

Orbán Viktor és Semjén Zsolt benyújtották népszavazási kérdéseiket az OVB-nek:

  1. Egyetért-e ön azzal, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük
  2. - hogy az egészségügyi intézmények mind maradjanak állami tulajdonban
  3. - hogy az orvosi ellátásért ne kelljen vizitdíjat fizetni
  4. – hogy gyógyszert továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani
  5. – hogy a nyugdíjasok a korábbi szabályok szerint vállalhassanak munkát
  6. - termőföld vásárlása esetén a családi gazdálkodókat elővásárlási jog illesse meg
  7. – végül, hogy az országgyűlés törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjainak felelősségét költségvetési hiány túllépése esetén.

 

A Fidesz szerint egyik kérdés sem érint közvetlenül költségvetési ügyeket, így legkésőbb február-márciusban jön a népszavazás.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wmarcelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1511780721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejben Futó 2020.11.14. 14:56:24

Vajon mi lett "Satu Parancsnokkal"?

Warga Marcell 2021.08.01. 12:48:53

Én inkább nagy országos bukásnak nevezném :) De nem vagyunk egyformák.
süti beállítások módosítása